OGŁOSZENIE O SZKOLENIACH

w zakresie:

-prowadzenia uboju na użytek własny

-Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD)

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jędrzejowie zaprasza osoby prowadzące ubój zwierząt poza rzeźnią na użytek własny oraz osoby prowadzące lub zainteresowane prowadzeniem działalności rejestrowanej jako RHD (ROLNICZY HANDEL DETALICZNY) na bezpłatne szkolenie w tym zakresie.

Najbliższe terminy szkoleń:

  • 11 kwiecień 2019 r. ( czwartek ) godz. 10.00
  • 13 maj 2019 ( poniedziałek) godz. 10.00

Szkolenia odbywają się w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Jędrzejowie, ul. Głowackiego 16

Koszt szkolenia: bezpłatne

Informacje o szkoleniach dostępne w siedzibie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Jędrzejowie ( pon.-pt. w godzinach pracy   7.30-15.30) oraz pod numerem telefonu : 41 386 11 81.

Po zakończeniu szkolenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jędrzejowie wystawia, na prośbę osoby zainteresowanej, zaświadczenia o odbyciu szkolenia. Za wystawienie zaświadczenia pobierana jest opłata skarbowa w wysokości          17 zł, którą należy uiścić na konto Urzędu Miejskiego w Jędrzejowie Bank Spółdzielczy nr konta: 52 8493 0004 0210 0059 1221 0009

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 12 marca 2018 r. osoby prowadzące ubój na użytek własny lub w celu bezpośredniej dostawy przez producenta małych ilości drobiu, królików i zajęcy konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym powinny posiadać zaświadczenie o odbyciu bezpłatnego szkolenia zorganizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii w zakresie ochrony zwierząt podczas uboju, dotyczące tych gatunków, których ubój na użytek własny jest dopuszczony.

Ubój z konieczności zwierząt kopytnych poza rzeznią

UWAGA !!!

Ponizej do pobrania wzory oświadczeń lekarza weterynarii dotyczące zwierzecia poddanego ubojowi z konieczności poza rzeznią i przedsiebiorcy sektora spozywczego, który utrzymywal zwierze poddane ubojowi z konieczności poza rzeznią.

Oświadczenie lekarza weterynarii

Oświadczenie przedsiebiorcy

Najbliższe ubojnie  powiatu jędrzejowskiego deklarujące możliwość uboju z konieczności znajdują się na terenie województwa śląskiego :

1. Zakład Uboju i Rozbioru Mięsa "MAR-BET" Spółka Jawna
Marian i Beata Kubaccy

42-480 Poręba, ul. Armii Ludowej 6, tel. 326735432

Podmiot deklaruje przyjmowanie sztuk wyłacznie w godzinach pracy . Odbiór sztuk uzależniony od analizy ryzyka- a zatem podmiot nie deklaruje odbioru każdej sztuki.

2. Pelon Zdzisław, Pelon Ewa "PELON ZE" s.c.Ubojnia Zwierząt Rzeźnych

42-436 Pilica,
Dzwonowice 4, 326735458

Podmiot deklaruje przyjmowanie sztuk wyłacznie w godzinach pracy . Odbiór sztuk uzależniony od analizy ryzyka- a zatem podmiot nie deklaruje odbioru każdej sztuki

Praktyczne wskazówki dla rolników w przypadku konieczności uboju zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią

Ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę,np. świnia, owca, koza, krowa, czy koń, ulegnie wypadkowi,np. złamie kończynę, kręgosłup, lub też ulegnie innemu urazowi, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do rzeźni. W takiej sytuacji istnieje możliwość uratowania wartości rzeźnej zwierzęcia.

Pytanie 1. Co należy zrobić, gdy zdrowe zwierzę ulegnie wypadkowi ?

W pierwszej kolejności należy jak najszybciej wezwać lekarza weterynarii zajmującego się leczeniem zwierząt gospodarskich, który stwierdzi czy zwierzę powinno być leczone, poddane ubojowi z konieczności, czy też uśmiercone.

Pytanie 2. Co należy zrobić, jeżeli wezwany lekarz weterynarii stwierdzi, że zwierzę może być poddane ubojowi z konieczności ?

a) Należy skontaktować się z najbliższą rzeźnią celem ustalenia, czy istnieje możliwość przyjęcia tuszy i narządów wewnętrznych zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności.

Tusza zwierzęcia wraz z przynależnymi do niej narządami wewnętrznymi musi być przewieziona do rzeźni, gdzie urzędowy lekarz weterynarii dokona badania poubojowego i wyda ocenę przydatności mięsa do spożycia przez ludzi. Wydanie takiej oceny jest warunkiem koniecznym wprowadzenia mięsa na rynek, tj. oferowania do sprzedaży i tym samym uratowania wartości rzeźnej zwierzęcia.

b) Należy poddać zwierzę ubojowi z konieczności.  

Pytanie 3. Kto może dokonać uboju z konieczności ?

Ubój z konieczności powinien być dokonany przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje, tj. takie same jak w przypadku uboju zwierząt w rzeźni.

Pytanie 4. W jaki sposób i w jakich warunkach powinien odbyć się ubój z konieczności ?

W przypadku uboju zwierząt z konieczności poza rzeźnią posiadacz zwierząt jest zobowiązany do podjęcia wszelkich koniecznych działań, aby jak najszybciej dokonać uboju zwierzęcia, w tym dołożyć starań, aby podczas uboju i działań z nim związanych oszczędzić zwierzętom wszelkiego niepotrzebnego bólu, niepokoju i cierpienia.

Należy spełnić wymagania dotyczące ochrony zwierząt podczas uboju. Zwierzę powinno być ogłuszone i wykrwawione zgodnie z przepisami określonymi w rozporządzeniu Rady nr 1099/2009 przez osobę posiadającą odpowiednie kwalifikacje.        

Po uboju tusza powinna być wykrwawiona. W miejscu dokonania uboju można również, pod nadzorem wezwanego lekarza weterynarii, usunąć z tuszy żołądek oraz jelita

zwierzęcia. Usunięte narządy należy oznakować (w sposób umożliwiający ich identyfikację z daną tuszą) i wraz z tuszą przewieźć do rzeźni.  

Pytanie 5. Jakie dokumenty muszą być dostarczone do rzeźni wraz z tuszą i narządami wewnętrznymi zwierzęcia ?

Do rzeźni wraz z tuszą i narządami wewnętrznymi zwierzęcia muszą być dostarczone następujące dokumenty:

  1. zaświadczenie lekarza weterynarii - stwierdzające korzystny wynik badania przedubojowego, datę i czas przeprowadzenia tego badania, przyczynę dokonania uboju z konieczności oraz informację na temat leczenia, jakiemu poddane było to zwierzę.

Pytanie 6. W jakich warunkach tusza wraz z narządami wewnętrznymi zwierzęcia powinna być przewieziona do rzeźni ?

Tusza zwierzęcia wraz z przynależnymi do niej narządami wewnętrznymi powinna być przewieziona do rzeźni w warunkach higienicznych i najszybciej jak to możliwe. Jeżeli transport potrwa dłużej niż 2 godziny od chwili dokonania uboju zwierzęcia, należy zapewnić warunki chłodnicze dla przewożonej tuszy i narządów wewnętrznych. W przypadku, gdy warunki klimatyczne na to pozwolą, nie ma konieczności poddawania chłodzeniu tusz i narządów wewnętrznych.

Pytanie 7. Co się stanie jeśli lekarz weterynarii uzna, że nie może być przeprowadzony ubój z konieczności ?

           Lekarz weterynarii może stwierdzić, że zwierzę powinno być leczone, albo uśmiercone.

           W przypadku gdy podjęta jest decyzja o uśmierceniu zwierzęcia, to:

1) uśmiercanie przeprowadza lekarz weterynarii przez podanie środka usypiającego,

2) tusza może być:

a) poddana utylizacji lub

b) za zgodą urzędowego lekarza weterynarii przeznaczona do skarmiania mięsożernych zwierząt futerkowych (jeżeli chce się uzyskać taką zgodę, należy skontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii).

Ponadto, w przypadku zdrowych zwierząt kopytnych, które uległy wypadkowi, takich jak świnia, owca, koza lub cielę do 6 miesiąca życia, możliwe jest przeprowadzenie uboju zwierzęcia w celu pozyskania mięsa na własne potrzeby. Przy przeprowadzaniu takiego uboju nie jest konieczna obecność lekarza weterynarii, niemniej jednak pozyskane mięso nie może być oferowane do sprzedaży.

Pytanie 8. Co należy zrobić, jeśli nie znajdzie się rzeźni, który zgodziłaby się na przyjęcie tuszy wraz z narządami wewnętrznymi zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności ?

W tej sytuacji rolnik może zdecydować się na leczenie zwierzęcia, uśmiercenie go bądź przeprowadzenie uboju w celu pozyskania mięsa na własne potrzeby. Jeśli nastąpi śmierć zwierzęcia, zwłoki należy poddać utylizacji, w tym przypadku koszty utylizacji pokrywa Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Pytanie 9. Czy w każdym przypadku prawidłowo przeprowadzonego uboju z konieczności można zagwarantować, że zostanie uratowana wartość rzeźna zwierzęcia ?

Mięso pozyskane ze zwierzęcia poddanego ubojowi z konieczności, w każdym przypadku poddawane jest badaniu poubojowemu przeprowadzonemu przez urzędowego lekarza weterynarii w rzeźni. Badanie to ma na celu dokonanie oceny, czy mięso jest zdatne, czy też niezdatne do spożycia przez ludzi, zanim zostanie wprowadzone na rynek.

Wartość rzeźna zwierzęcia zostanie uratowana w przypadku, gdy tusza zostanie oceniona jako zdatna do spożycia przez ludzi.

Natomiast gdy tusza zostanie oceniona jako niezdatna do spożycia przez ludzi, poddawana jest utylizacji (kto ponosi koszt utylizacji zależy od umowy jaka została zawarta pomiędzy rolnikiem a podmiotem prowadzącym rzeźnię) bądź za zgodą urzędowego lekarza weterynarii przeznaczona jest do skarmiania mięsożernych zwierząt futerkowych.

Pytanie 10. Czy w przypadku uboju z konieczności wymagane jest powiadomienie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa?

            W każdym przypadku przeprowadzenia uboju z konieczności zwierząt z gatunku bydło, owce, kozy lub świnie, konieczne jest powiadomienie o tym zdarzeniu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.Należy pamiętać, że ubój bydła, owcy lub kozy należy zgłosić w terminie 7 dni od dnia dokonania uboju z konieczności. Ubój świni należy zgłosić również w terminie 7 dni od dnia dokonania uboju z konieczności (art. 12 ust. 3 ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt – Dz. U. z 2017r. poz. 546 z późn.zm.). Natomiast na terenach objętych restrykcjami w związku z afrykańskim pomorem świń termin na przekazanie informacji wynosi 2 dni w przypadku uboju z konieczności świń (art. 12 ust. 3a ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt – Dz. U. z 2017 r. poz. 546 z późn.zm.).

Opracowano w:

Departamencie Bezpieczeństwa

Żywności i Weterynarii

Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

OGŁOSZENIE O SZKOLENIACH

w zakresie:

-prowadzenia uboju na użytek własny

-Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD)

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jędrzejowie zaprasza osoby prowadzące ubój zwierząt poza rzeźnią na użytek własny oraz osoby prowadzące lub zainteresowane prowadzeniem działalności rejestrowanej jako RHD

(ROLNICZY HANDEL DETALICZNY) na bezpłatne szkolenie w tym zakresie.

Najbliższe terminy szkoleń:

  • 27 luty 2019 r. ( środa) godz. 10.00
  • 22 marzec 2019 ( piątek) godz. 10.00

Szkolenia odbywają się w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Jędrzejowie, ul. Głowackiego 16

Koszt szkolenia: bezpłatne

Informacje o szkoleniach dostępne w siedzibie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Jędrzejowie ( pon.-pt. w godzinach pracy   7.30-15.30) oraz pod numerem telefonu : 41 386 11 81.

Po zakończeniu szkolenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jędrzejowie wystawia, na prośbę osoby zainteresowanej, zaświadczenia o odbyciu szkolenia. Za wystawienie zaświadczenia pobierana jest opłata skarbowa w wysokości 17 zł, którą należy uiścić na konto Urzędu Miejskiego w Jędrzejowie Bank Spółdzielczy nr konta: 52 8493 0004 0210 0059 1221 0009

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 12 marca 2018 r. osoby prowadzące ubój na użytek własny lub w celu bezpośredniej dostawy przez producenta małych ilości drobiu, królików i zajęcy konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym powinny posiadać zaświadczenie o odbyciu bezpłatnego szkolenia zorganizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii w zakresie ochrony zwierząt podczas uboju, dotyczące tych gatunków, których ubój na użytek własny jest dopuszczony.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jędrzejowie informuje, iż zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny z dnia 21 października 2010 r. (Dz. U. Nr 207, poz. 1370) zwierzęta, z których pozyskuje się mięso na użytek własny powinny spełniać następujące wymagania:

  • zwierzęta muszą być zdrowe;
  • pochodzić z gospodarstwa lub obszaru niepodlegającego ograniczeniom, nakazom    lub zakazom,
  • poddane ubojowi po upływie okresu karencji zastosowanych leków.

Ponadto przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząti w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracjizwierząt, a także w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych.Posiadacz zwierząt co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane informuje powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju. W zgłoszeniu powinny być zawarte informacje:

  1. imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi,
  2. gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
  3. numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi, jeżeli              z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia,
  4. miejsce i termin uboju,
  5. imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju,
  6. inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym, w szczególności numer telefonu informującego